Zmiękczanie wody


Twardość wody oznacza duże nasycenie jej związkami magnezu oraz wapnia. Zmusza użytkowników do korzystania ze środków powodujących zmiękczanie wody. Może powodować również powstawanie kamienia, który powoduje niszczenie części różnego rodzaju urządzeń, zmniejszenie efektywność ogrzewania, a także podnosi zużycie paliwa.

W tym przypadku warto jest zainteresować się niezwykle praktycznymi rozwiązaniami, jakimi bez wątpienia są profesjonalne zmiękczacze wody. Ich działanie polega na eliminowaniu składników, które mogą obniżać jej jakość oraz zamianie jonów magnezowych i wapniowych na jony sodu. Tak uzdatniona woda, przy przestrzeganiu wszelkich warunków i norm osiąga twardość ogólną niższą niż 0,3°N.

Woda, która poddawana zostaje temu procesowi, powinna być uprzednio uzdatniona, odżelaziona i odmanganiona po to, aby usprawnić proces wymiany jonów. Zmiękczanie wody to jeden z elementów jej uzdatniania oraz przygotowywania jej do celów grzewczych, chłodniczych, spożywczych czy też innych procesów technologicznych.

Zachęcamy do zapoznania się ze szczegółami dotyczącymi twardości i procesu zmiękczania oraz stosowanych przez nas technologii.