Dezynfekcja wody


Woda pitna nie może zawierać w sobie chorobotwórczych substancji, dlatego też pozyskiwane wody naturalne, w których znajdują się wirusy oraz bakterie, powinny być poddane profesjonalnej dezynfekcji. Z uwagi na fakt, iż woda to jeden z podstawowych składników różnorodnych produktów spożywczych, zagwarantowanie jej pełnej czystości mikrobiologicznej pozwala na uzyskanie najwyższej jakości produktów finalnych. Przykładem mogą być rozlewnie napojów, a także przemysł piwowarski, mięsny, czy owocowo-warzywny. Dezynfekcja wody powinna być również przeprowadzana w basenach kąpielowych i w obiegach chłodniczych.

Na czym polega dezynfekcja wody? Na eliminowaniu bakterii, które się w niej znajdują, w taki sposób, aby spożywanie wody oraz produktów żywnościowych wytworzonych z jej zastosowaniem nie było przyczyną powstawania groźnych chorób.

Dezynfekcja wody może być przeprowadzona przy wykorzystaniu:
  • chlorowania
  • ozonowania
  • ultrafiltracji
  • naświetlania wody przy użyciu promieni ultrafioletowych,