Filtr odwróconej osmozy FRO 6M


Technologia odwróconej osmozy

Technologia odwróconej osmozy, tak jak wiele innych genialnych
rozwiązań, narodziła się w wyniku uważnego podglądania
przyrody. Zjawisko osmozy jest naturalnym procesem
zachodzącym bez przerwy we wszystkich żywych organizmach
i polega na przenikaniu cząsteczek wody przez półprzepuszczalną
błonę z roztworu o stężeniu mniejszym do roztworu o stężeniu
większym. Półprzepuszczalnymi błonami otoczone są komórki
wszystkich żywych organizmów. Zjawisko odwróconej osmozy
występujące w technologii oczyszczania wody,
także uwarunkowane jest obecnością półprzepuszczalnej
błony. Ciśnienie z sieci wodociągowej powoduje, że jedynie
cząsteczki wody zostają "przeciśnięte" przez półprzepuszczalną
błonę pozostawiając wszystkie zanieczyszczenia po jej drugiej
stronie. Następuje zatem przepływ wody z roztworu
o stężeniu większym (brudna woda) do roztworu o stężeniu
mniejszym (czysta woda), czyli odwrotnie niż w naturze.

Odwrócona osmoza jest jedyną, skuteczną metodą uzyskania krystalicznie czystej wody do picia bezpośrednio z kranu. Woda otrzymana w procesie odwróconej osmozy pozbawiona jest trujących i rakotwórczych związków chemicznych, metali ciężkich, bakterii oraz wirusów. Rodzina systemów osmotycznych FRO składa się z kilku podstawowych modeli, których wydajność może być dostosowana do indywidualnych wymagań użytkownika.

Modele FRO - z racji posiadania wielu zalet: niskie koszty eksploatacji oraz krótki okres amortyzacji - cieszą się największą popularnością wśród użytkowników. Systemy FRO zapewniają swojemu właścicielowi ultraczystą wodę. Żadna inna technologia nie jest w stanie dostarczyć nam tak znakomitej wody w tak prosty i przyjazny dla środowiska sposób.

PYTANIA I ODPOWIEDZI

Czym systemy odwróconej osmozy różnią się od tradycyjnych filtrów?
Producenci tradycyjnych filtrów stosują w swoich produktach materiały filtrujtakie jak siatki papierowe, ziemię okrzemkową, piasek czy węgiel. Głównym elementem systemu odwróconej osmozy, zwanego także RO, jest membrana, w której zastosowana jest półprzepuszczalna błona zatrzymująca mikroskopijne cząsteczki zanieczyszczeń rozpuszczonych w wodzie. Tylko molekuły H O przechodzą przez zrolowaną membranę, 2 natomiast woda zawierająca skoncentrowane zanieczyszczenia zostaje odprowadzona z systemu.

Kiedy powstały systemy odwróconej osmozy?
Technologia była znana od wielu dzisięcioleci, ale dopiero w 1962 roku wprowadzono ją do szerszego użytku, kiedy rząd Stanów Zjednoczonych zbudował zakłady produkujące dziennie 3000 litrów wody osmotycznej dla celów wojskowych. Od tamtego czasu powstało tysiące firm wykorzystujących metodę odwróconej osmozy do uzdatniania wody do picia. Armia Stanów Zjednoczonych zakupiła ponad 8000 membran na potrzeby operacji
"Pustynna Burza" w 1991 roku. Na Bliskim Wschodzie technologia ta wykorzystywana jest do uzyskiwania słodkiej wody w miejscowościach pustynnych i nadmorskich pozbawionych naturalnych źródeł czystej wody.

Czy system odwróconej osmozy usuwa sól z wody?
Pierwotnie system ten został skonstruowany dla Marynarki Wojennej USA do uzyskiwania wody pitnej z wody morskiej, co było doskonałym pomysłem ze względu na jego niezawodność w walce" z solą. System odwróconej osmozy nadaje się idealnie dla ludzi mających problemy z wysokim ciśnieniem, którym lekarze zalecili dietę o niskiej zawartości soli.

Czy system odwróconej osmozy usuwa bakterie i wirusy?
Membrana usuwa wszystkie mikroorganizmy z wody, produkując wodę sterylnie czystą. Dzieje się tak ze względu na nieproporcjonalnie mniejsze od bakterii i wirusów otwory znajdujące się w półprzepuszczalnej błonie, z której zbudowana jest membrana.

Czy woda otrzymana dzięki odwróconej osmozie wpływa na smak napojów?
Odwrócona osmoza usuwa z wody niewidoczne zanieczyszczenia mające negatywny wpływ na walory smakowe i zapachowe napojów. Czysta woda intensyfikuje smak i zapach soków, kawy, herbaty, przetworów z owoców i warzyw.

Czy woda osmotyczna jest dobra dla dzieci?
Woda otrzymana w procesie odwróconej osmozy jest wyjątkowo wskazana dla dzieci. Nie tylko do przyrządzania pokarmów, ale również do kąpieli niemowląt
i dzieci, których skóra - wrażliwa na chlor, chemikalia i sole wapnia występujące w wodzie wodociągowej - może być narażona na podrażnienia i uczulenia będące początkiem poważnych chorób.